HK-bloggen på Hultsbergsskolan

Här bloggar vi om vad som händer på Hkk:n på Hultsbergsskolan i Karlstad. Vid tangenterna sitter jag, Charlotte, som är undervisande lärare, och även ibland en gästskrivare i form av eleverna. Trevlig läsning!

Prov åk 6 v.41

Publicerad 2016-10-03 09:40:00 i allmänt, Åk 6,

På provet vecka 41 ska du kunna "föra resonemang om varierade och balanserade måltider " Du ska ge exempel på varierade och balanserade måltider åt en påhittad person. Du ska kunna motivera dina val för ett högre betyg. 
 
Våra näringsämnen och funktioner: 

Protein- Behövs för att bygga muskler och för att musklerna ska fungera. Finns i kött, fisk, ägg, kikärter, linser och bönor.

Kolhydrater- Behövs för att få energi. Finns i potatis, ris, pasta, bröd och socker.

Fett- Behövs för att kunna ta upp vissa vitaminer, för att man inte ska frysa, för att reparera celler och för att skydda organen. Finns i smör, margarin, olja, fet fisk.

Vitaminer- Det finns många olika. Behövs för att immunförsvaret ska fungera och för att kroppens funktioner ska fungera (t ex synen, huden). Finns i frukt och grönsaker.

Mineraler- Behövs för att kroppen ska fungera (skelett, blodet). Finns i frukt och grönsaker.

Vatten- En människa består till 70 % av vatten. Utan vatten kan människan inte leva. En av vattnets viktigaste funktioner är att transportera ämnen runt i kroppen.

 
 
Verktyg för att planera: 
 
Matcirkel
 
 
 
 
 
 
 
 
Frukostens byggstenar:
 
 
Lunch och middag enligt tallriksmodellen:
Det innebär att man delar upp tallriken i 3 delar: kolhydrater (ex. ris,potatis, pasta)  protein (kött, fisk, kyckling, bönor linser) Vitamin och mineral ( Grönsaker och frukt)
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Charlotte Björk

Hej! Denna blogg startade i januari-16. Jag heter Charlotte och arbetar som hem-och konsumentkunskapslärare på Hultsbergsskolan i Karlstad.Här publicerar jag lektionsplaneringar och inlämningsuppgfiter, vad vi gör samt massa olika recept.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela