HK-bloggen på Hultsbergsskolan

Här bloggar vi om vad som händer på Hkk:n på Hultsbergsskolan i Karlstad. Vid tangenterna sitter jag, Charlotte, som är undervisande lärare, och även ibland en gästskrivare i form av eleverna. Trevlig läsning!

Läxa näringslära 8A v.39

Publicerad 2016-09-21 07:49:48 i Åk 8,

Näringsämnen

Proteiner och mineralämnen: bygger upp kroppens celler.
Kolhydrater, fetter och proteiner: ger värme och energi.
Vatten och vitaminer: hjälper kroppen att använda näringsämnena.


Kolhydrater (potatis, ris, rotfrukter, spannmålsprodukter, frukt och grönsaker)
Snabba: snabb och kortvarig energi (vitt mjöl/ris/pasta, godis, dricka, chips, kakor)
Långsamma: ökad mättnadskänsla, långvarig energi, mer fibrer (fullkornsprodukter)

Fibrer (frukt, grönsaker, rotfrukter och spannmålsprodukter som fullkornsbröd)
Ger tuggmotstånd och mättnadskänsla samt håller magen i form.

Fett
Behövs för upptagning av fettlösliga vitaminer, skyddar inre organ, ger värme, samt är en viktig energireserv.

Protein (fisk, kött, ägg, mjölk, ost, ärter och bönor)
Är byggnadsmaterial för kroppens muskler, enzymer och hormoner.

Antioxidanter (vitamin C, Vitamin E, betakaroten och selen)
Ämnen som skyddar kroppens celler mot oxidation.

A-vitamin (fil, lever, matfett, mjölk, ost, yoghurt och ägg)
Ger motståndskraft mot infektioner, har betydelse för ditt mörkerseende, hud- och slemhinnefunktion samt tillväxt.

Karoten (gröna grönsaker, morötter och vissa frukter)
Omvandlas till A-vitamin i kroppen.

B-vitamin (fil, kött, mjölk, spannmålsprodukter och yoghurt)
Behövs för nerv- och muskelfunktion och för att du ska kunna tillgodogöra dig energin i maten.

C-vitamin (frukt, grönsaker och potatis)
Nödvändigt för bildandet av bindväv, sårläkning och immunförsvaret.

D-vitamin (bildas i huden av solljuset, finns i fet fisk, mager mjölk och matfett)
Betydelse för omsättningen av kalcium och skelettets mineralisering.

Järn (blodpudding, ärter, bönor, kött och lever)
Transporterar syre. Brist kan ge anemi (blodbrist) och minskat infektionsskydd.

Kalcium (fil, mjölk, ost och yoghurt)
Nödvändigt för uppbyggnaden av skelett och tänder, blodkoagulering och nervfunktioner. Viktigt att kvinnor tillför kalcium hela livet eftersom urkalkning av skelettet ökar i samband med klimakteriet.

Selen (fisk, skaldjur, kött, mjölk, matbröd och ägg)
Skyddar mot oxidation och ingår i kroppens immunförsvar.

Zink (lever, kött, mjölk, ost och spannmål)
Behövs för en rad viktiga processer i kroppen till exempel sårläkning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Charlotte Björk

Hej! Denna blogg startade i januari-16. Jag heter Charlotte och arbetar som hem-och konsumentkunskapslärare på Hultsbergsskolan i Karlstad.Här publicerar jag lektionsplaneringar och inlämningsuppgfiter, vad vi gör samt massa olika recept.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela